Kako učinkovito optimizirati YouTube video?

V dveh preteklih blogih sem razložila, kaj je YouTube marketing in korakoma pojasnila, kako ustvariti YouTube kanal za svoje podjetje. Če si želiš osvežiti spomin ali pa blogov še nisi prebral/a te vabim, da to storiš, saj te v današnjem zapisu čaka nadaljevanje obeh prejšnjih blogov in ti bo tako lažje slediti usmeritvam in napotkom v sledečem zapisu, v katerem bom predstavila možnosti optimizacije in ostalih orodij, ki bodo pomagala pri uspešnejšem nastopu tvojih video vsebin na YT kanalu.

 1. 1. Kaj so tags (‘oznake’) in kakšno vlogo imajo za tvoj YouTube kanal?

Tags oziroma ‘oznake’, so ključne besede, ki jih je pomembno upoštevati pri video vsebinah, saj pomembno izboljšajo možnost, da tvoje videe najde več ljudi.

S stališča metapodatkov, so najpomembnejši deli video objave:

 • – naslov videa;
 • – thumbnail (naslovna sličica videa);
 • – opis pod videom.

To so ključni ‘usmerjevalci’, po katerih se na YT kanalu orientirajo gledalci vsebin in na podlagi katerih se odločajo, katere vsebine si bodo ogledali.

 1. 2. Dodajanje ‘oznak’ (taganje)

Pri ‘oznakah’ oziroma taganju, torej govorimo o ključnih besedah, ki se neposredno navezujejo na tvoje vsebine. Razmisli o ključnih besedah, ki najbolje opisujejo vsebine in za katere predvidevaš, da jih bodo uporabniki vpisali kot iskalni niz pri iskanju gesel.

 1. 3. Raziskava ključnih besed in orodje YouTube Keyword Tool

Raziskava ključnih besed je prva stopnja do uspešnega pozicioniranja med video rezultati na YouTube kanalu. Pri tem ti je lahko v pomoč orodje YouTube Keyword Tooldo katerega dostopaš z enostavnim vpisom s svojim Google računom.

Orodje YouTube Keyword Tool omogoča optimizacijo za YouTube kanal in podaja nasvete, ki se navezujejo na SEO optimizacijo tags (‘oznak’), naslovov in opisnim besedilom pod videi. Ker največkrat v iskalno okno na YouTubu vpisujemo kratka gesla, je smiselno, da pri vključevanju ključnih besed za svoje videe ostajaš relevanten/a, saj lahko vključevanje ključnih besed, ki nimajo neposredne povezave s tvojimi vsebinami, slabo vpliva na gledanost.

YouTube določa, da lahko za ‘oznake’ uporabiš do 30 znakov za vsako, skupno pa 500 znakov v posamezni kategoriji ‘oznak’.

 1. 4. Določanje kategorije videa

Pod zavihkom ‘Channel customization’ (prilagajanje kanala), se ti s klikom na možnost ‘Advanced settings’ (Napredne nastavitve), odprejo različne kategorije, ki jih lahko izbereš za svoj video. Lahko izbiraš med možnostmi kot naprimer: Film in animacija, Avtomobili in prevozna sredstva, Glasba, Športi itd. Zavihek pa izgleda takole:

 

 

 1. 5. Urejanje naslovnice videa (thumbnail)

Naslovnica videa sicer ne spada med orodja, ki so del aktivne optimizacije, vsekakor pa ima njen izgled moč pritegniti pozornost, zato je še posebej pomembno, kako je zasnovana, saj bo ravno naslovnica videa tista, ki jo bo uporabnik zagledal med iskalnimi rezultati. YouTube namreč prioritizira tiste videe, ki imajo razgibane naslovnice (to podrobneje pojasnim v podnaslovu ‘Vpliv naslovnice videa na promet’).

Za izbiro naslovnice videa priporočam, da izbereš fotografijo oziroma dizajn, ki bo kreativen in bo pritegnil uporabnika, predvsem pa je pomembno, da je relevanten glede na vsebino videa. Tako kot je za opis pod samim videom ključno, da vsebuje ključne informacije o samem videu, tako je tudi za sam dizajn naslovnice videa pomembno, da vizualno sporoča, o čem bo govora v videu.

 1. 6. Vpliv naslovnice videa na promet (traffic)

Prvi vtis vedno naredi največji vtis in tako je tudi v primeru naslovnice videa. Thumbnail je namreč prva vizualna stična točka, ki prepriča gledalca v ogled videa (ali pa ne), zato je še posebej pomembno, da je zasnovana kreativno in kar se da privlačno, poleg tega, pa ima naslovnica (thumbnail) tudi pomembno vlogo pri spodbujanju (ali zmanjševanju) prometa na tvojem YouTube kanalu. Naslovnica pravzaprav deluje kot nek predogled, ki gledalcu vizualno pojasni, o čem bo tekla vsebina v videu, zato je še posebej pomembno, da je zasnovana tako, da se vsebina naslovnice in videa vsebinsko skladata.

Kaj je torej ključno upoštevati pri zasnovi naslovnice videa?

 • – Naj pritegne pozornost

YouTube je zelo vizualno zasnovana platforma. Obiskovalci bodo zato izhodiščno pozorni najprej na izgled naslovnice, preden bodo prebrali naslov videa, zato je smiselno, da je naslovnica zasnovana v kontekstu z vsebino samega videa in da zna pritegniti pozornost.

 • – Enotna dizajnerska zasnova naslovnice

Tukaj je pomembno izpostaviti pomen brandinga. Če preko svojega YT kanala gradiš svoj brand oziroma svojo blagovno znamko, (še posebej v primeru), da ga uporabljaš za promocijo svojega podjetja, je ključno, da si pozoren/a na vpliv vizualnega marketinga.

Za vzpostavljanje močne blagovne znamke je pomembno, da gledalcem, ki spremljajo tvoj kanal, predstaviš enotno vizualno podobo svojih vsebin. Na tak način boš vzpostavil/a dodatno mero zaupanja v svojo blagovno znamko, vsebine bodo delovale bolj profesionalno, hkrati pa boš dosegel/a tudi, da bodo  gledalci, ki spremljajo tvoj YT kanal, tvoje vsebine lažje prepoznali med množico ostalih.  

 • – Priporočena dimenzija YouTube naslovnice je 1280 x 720 px

Pri zasnovi naslovnice bodi pozoren/a na njene dimenzije. Če bo dimenzija naslovnice napačna, je velika možnost, da se na kanalu ne bo prikazala pravilno, kar bo posredno vplivalo tudi na profesionalni izgled tvojega kanala.

Poleg dimenzije upoštevaj tudi možnosti barvnih kombinacij. Smisel naslovnice je, da izstopa, zato je priporočljivo, da pri oblikovanju upoštevaš pravilo kontrasta. Če uporabljaš temnejše ozadje, naj bo naslov svetlejših barv in obratno

 • – Pred objavo videa, preveri prikaz naslovnice na vseh digitalnih napravah

Bodi pozoren/a na to, da lahko dizajn naslovnice izpade drugače na računalniku ali pa na telefonu. Pomembno je, da pred objavo videa, preveriš, kako se prikaže naslovnica na posameznih napravah in jo v primeru, da se ne prikaže optimalno, prilagodiš.

 • – Dodaj tekst na naslovnico

Dizajn naslovnice je tisti, ki pritegne, zapis na njej, pa bo dal gledalcu jasno sliko o tem, kakšna vsebina ga čaka v videu. Po nekaterih raziskavah so naslovnice z dodanim tekstom in tudi številkami, učinkovitejše kot same fotografije. Tako se zdi predvsem zato, ker so človeški možgani zasnovani tako, da se upočasni pozornost, medtem ko beremo in na tak način ohranimo fokus dlje časa kot pri opazovanju fotografije.

 1. 7. Playliste

YouTube kanal omogoča tudi snovanje Playlist, oziroma razširjen seznam videov. S tem, ko ustvariš playlisto svojih video vsebin, to še dodatno pripomore k uspešnejši SEO optimizaciji vsebin.

Kako?

Vsaka video vsebina ima svoj naslov in svoj opis, ki vključujeta množice ključnih besed. Tako se ob vsakem iskalnem nizu, ki ga vnese uporabnik v YouTube, tvoji videi še bolj uspešno pojavljajo med zadetki.

Pri ustvarjanju playlist lahko videe organiziraš tudi glede na posamezne tematike, tako svoji ciljni publiki omogočiš še večjo interaktivno povezanost s tvojim kanalom, saj si želijo ostati povezani s kanalom, ki doprinaša kvalitetne video vsebine na določeno tematiko.

 1. 8. Dodajanje podnapisov

 Še ena uspešna taktika za uspešnejši nastop na YouTubu, je dodajanje podnapisov svojim vsebinam. Na tak način je ogled vsebin omogočen tudi tistim, ki slabše slišijo ali pa zaradi katerega drugega razloga nimajo možnosti poslušati videa.

Navodila za dodajanje podnapisov najdeš na strani YouTube centra za pomoč (YouTube Help Center).