Kako dodati podnapise YouTube videom?

In s katerimi orodji si lahko pri tem pomagamo

YouTube platforma je zelo zanimiva za uporabnike vseh starosti, saj ponuja ogled tako zabavnih, kot tudi poučnih vsebin. Predvsem pri slednjih je pomembno, da so razumljive in uporabnikom prijazne. 

Podnapisi pod videi izdatno olajšajo spremljanje vsebine, ki se predvaja, poleg tega pa učinkovito prispevajo tudi pri marketingu video vsebin, saj so na tak način lažje razumljivi širši ciljni publiki. Le-ti so odlična prednost za ljudi, ki so naglušni ali slabše slišijo, zelo priročni pa so tudi v primeru, ko si želimo ogledati vsebine v tujih jezikih

V sledečem blogu boste izvedeli, zakaj je pomembno, da videom dodamo podnapise, kako to storimo na dva različna načina in s katerimi orodji si pri tem lahko pomagamo.

Zakaj so podnapisi in tako imenovani ‘closed captions’ pomembni?

– ‘Closed captions’ (pripisi) in klasični podnapisi omogočajo transkribiranje in prevod video vsebin. Še posebej pomembni so v primerih, ko so videi slabše kvalitete in je vsebina težko razumljiva. 

– Ljudem, ki so naglušni ali pa slabše slišijo, omogočajo boljše razumevanje in povezovanje z video vsebinami.

– S pomočjo podnapisov lahko razumemo tudi vsebine v tujih jezikih. 

Načini za dodajanje podnapisov

Za dodajanje podnapisov obstajata dva načina: 

1.  Direktno (ročno) dodajanje podnapisov
2. Preko nalaganja datoteke 

Ročno dodajanje podnapisov in ‘closed captions’ (pripisov)

Če želimo dodati podnapise ali tako imenovane ‘closed captions’ (pripise), se moramo najprej prijaviti v svoj YouTube studio kanal, ki  ponuja zelo preprosta navodila za ustvarjanje podnapisov video vsebinam: 

1. Korak: za ustvarjanje podnapisov se je potrebno najprej prijaviti v YouTube studio, oziroma nadzorno ploščo kanala. 

2. Korak: v meniju (kot prikazuje spodnja fotografija), izberite možnost podnapisi. Tukaj se vam bodo odprli vsi videi, ki ste jih do sedaj naložili na svoj kanal. 

YouTube

3. Korak: ko se odpre naslednji zavihek, imate možnost izbrati med ‘dodajanjem podnapisov’ in ‘dodaj jezik’. Pri možnosti ‘dodaj jezik’, lahko izbirate med množico jezikov, v katere lahko prevedete svoje video vsebine.

YouTube kanal

S klikom na ‘dodajte’, se bo odprl nov zavihek, v katerem imate možnost izbrati med možnostmi: 

 – naloži datoteko 

–  samodejna sinhronizacija

– ročni vnos in 

– samodejni prevod. 

YouTube kanal

1. Pri možnosti ‘naloži datoteko’, imate možnost naložiti datoteko s podnapisi. Datoteka s podnapisi naj vsebuje vsebino govora na videoposnetku. YouTube urejevalnik podnapisov podpira naslednje oblike datotek:  

Kot poroča YouTube “Če postopek ustvarjanja podnapisov še spoznavate, priporočamo uporabo oblike SubRip (.srt) ali SubViewer (.sbv). Ti dve obliki zahtevata samo osnovne podatke o časovnih kodah in jih lahko urejate s katero koli programsko opremo za urejanje golega besedila.”

Glavna razlika med datotekama SubRip in SubViewer se kaže v obliki začetne in končne časovne kode podnapisa. 

Primer kode SubRip (.srt): 

Primer kode SubViewer (.sbv):

2. ‘Ročni vnos’ podnapisov omogoča, da podnapise dodate med spremljanjem videoposnetka. Poslušajte video in zapišite besedilo. Med pisanjem besedila, je priporočeno spremljati časovnico pod videom, saj je pomembno, da se podnapisi ujemajo z zvočnim posnetkom. Časovnica pod videom omogoča, da podnapise po potrebi prilagajate glede na zvočni posnetek. Pomembno je, da ste pri tem kar se da natančni.

Ko končate, kliknite ‘objavi’. Na tak način boste ustvarili podnapise, ki se bodo v videu prikazovali v spodnjem delu zaslona. 

Pri dodajanju podnapisov si lahko pomagate še z naslednjimi orodji:

Amara 

Amara je brezplačno in zelo priročno orodje, ki omogoča enostavno in brezplačno prevajanje videov in dodajanje podnapisov YouTube videom. Preprosto se vpišete s svojim Google ali Facebook računom in orodje lahko začnete uporabljati. V spodnjem videu si lahko ogledate, kako to storite.
 

DIY captions

Je orodje, ki omogoča transkribiranje videov na enostaven način. Vse kar rabite storiti je, da kopirate URL videa, ki ga želite prevesti, oziroma mu dodati podnapise, DIY captions pa bo poskrbel za prevod. Pri tem orodju je potrebno opozoriti na to, da prevodi ne bodo nujno 100% zanesljivi, vam pa bodo zagotovili pomemben del vsebine, ki jo lahko nato sami prilagajate, kjer bi bilo to potrebno.

Podnapisi za YouTube (Google Chrome)

Gre za Chromov vtičnik, ki omogoča ustvarjanje podnapisov za YouTube videe. Za uporabo tega orodja boste potrebovali datoteko s podnapisi, z razširitvijo .srt.
 
V tokratnem blogu sem strnila ključne usmeritve za dodajanje podnapisov YouTube videom. Če si želite dodatnih usmeritev ali pomoči pri marketingu za YouTube kanal svojega podjetja, si na naši spletni strani www.an-idea.si oglejte našo ponudbo, na voljo pa smo vam tudi preko e-mail naslova: info@an-idea.si.